Sivut

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Sulattelua...

Nyt olen pitänyt vähän aikaa hiljaisuutta blogista. Syyn varmaan tiedättekin, ainakin osittain.
Uutinen selän tilanteesta tuli hieman puun takaa vaikka kyllähän nyt mielessä oli käynyt että siellä jotain vikaa on... Kuitenkaan en kuvitellut että noin paljon vikaa. Sehän siinä nyt sitten järkyttikin.

Menin lääkärille seuraavana päivänä kun sain kuulla uutisen puhelimessa. Kieltämättä mua jännitti aivan pirusti, kun ei tiennyt mitä lääkäri tulee ehdottamaan hoitomuodoksi tähän vaivaan. Ensin lääkäri kertoi saman asian kuin silloin Syyskuun alussa ensimmäisellä käynnilläni, mutta kuuntelin tämän luennon uudelleen ihan mielelläni, tietääpä mistä nyt sitten tosissaan on kyse. Sitten hän näytti minulle magneettikuvat ja kertoi missä näkyy mitäkin. Hän kertoi missä kohti välilevytyrät ovat, ja sitten lausahti "sulla on varmaan koko rangan alueella välilevyt rappeutuneet jonkun verran, tässä näkyy pari nikamaa rintarangan alueella, ja niissä on havaittavissa lievää rappeutumaa". 

Hoitomuodoksi valittiin nyt sitten konservatiivinen hoito, eli nyt ei heti lähdetä rajuihin toimenpiteisiin kuten leikkaukseen. Huh. Se tosin tarkoittaa sitä, että seuraavat kaksi kuukautta odotellaan, josko tyrät sulaisivat itsekseen pois, eli kaksi kuukautta nyt hyvin kevyttä olemista kivun rajoissa. 
Salikielto kaksi kuukautta. Korkeintaan kevyttä kävelyä. Särkylääkkeitä ja lepoa. 

Sitten tuli osuus jota pelkäsin kaikista eniten. "Tämä luonnollisesti vaikuttaa uravalintaasi. Mitä olet ajatellut ruveta tekemään isona?" ääni hieman täristen kerroin kolmatta vuotta opiskelevani kätilöksi. "Ei siihen pitäisi olla mitään estettä", lääkäri toteaa ja näpyttää jotain koneelle. Ette voi kuvitellakaan kuinka helpottunut olo tästä kommentista tuli! Lääkäri ei myöskään näe esteitä syksyn harjoittelujen suorittamiselle.

Tietty mielessäni poukkoili kaikenlaisia kysymyksiä, ja sitten rohkaistuin kysymään, kuinka sitten tuo perheen perustaminen, onko sille jotain estettä. "Raskaudelle en näe estettä, vaikka raskaus rasittaa selkää, jos kipuja on ja selkä oireilee raskauden aikana, selkätuki ja kivun rajoissa liikkuminen on ok. Mutta sitä miettisin sinuna hyvin tarkkaan, ponnistatko lapsen itse vai tehdäänkö suunniteltu sektio". Eli raskaaksi saan tulla, mutta lääkäri ei suosittele synnytystä, koska synnytyksessä luonnollisesti voi ponnistaessa tyrä/tyrät uusiutua. 

Minulle, joka on haaveillut omasta lapsesta, raskaudesta ja synnytyksestä vaikka kuinka kauan, tämän kuuleminen on aika iso kolaus. Vaikka se ei ole mitenkään ajankohtaista, silti se oli iso kolahdus. Sitä on tässä sulateltu jokunen tovi, ja joudun varmaan vielä monesti miettimään asiaa useampaan otteeseen ennen sitä tilannetta itseään.

2 kommenttia:

  1. Minusta tuo ei kuullostanut pahalta, vaikken lääkäri olekaan. Että ne tyrät voivat poistua itsekseen. Ja alatiesynnytyshän joka tapauksessa katsotaan tilannekohtaisesti sitten, miten on raskaus sujunut ja miten selkä jaksaa.

    Voimia ja tsemppejä sulle nyt paljon! Ei se liikuntatauko varmasti tee pahaa. Saatko kuitenkin venytellä? Ehkä joku Pilates-tyyppinen voisi olla vaihtoehto?

    VastaaPoista
  2. Hyvää kuitenkin se että voit saada lapsua ettei selkä estä raskaaksi tuloa. Hirveästi tsemppiä ja otahan rauhallisesti. Nythän sä voit keskittyä parempaan ruokavalioon kun liikunta jää vähemmälle.

    VastaaPoista

Jätä sananen - oli se sitten risuja taikka ruusuja! Vinkit, ehdotukset ja neuvot otetaan vastaan ilomielin! Jos on jotain kysyttävää, kysy! :)