Sivut

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Mitä on tullutkaan tehtyä?

Olen miettinyt pitkään, josko tekisin tästä aiheesta kirjoituksen, ja nyt sitten päätin väsätä. Postaus voinee olla kilometrin mittainen, mutta koen tarvetta sille - ihan itseni takia. Koen motivaation pientä hyytymistä ja ajattelin, josko tämä auttaisi edes hieman. Täytyy välillä pysähtyä miettimään mitä sitä onkaan tehnyt, ja miten on siinä onnistunut.

Mä tein isoja muutoksia ruokavaliooni tammikuussa. Aiemmin, viime syksynä teimme mieheni kanssa muutoksen päivälliseen - vaihdoimme riisin, pastan, perunat, laatikot salaattiin. Olemme nyt syöneet puolikkaan vuoden verran päivälliseksi salaattia eri lisukkein. Eikä vielä ole tullut kyllästymistä. Onneksi! Alkuvuodesta tein muutoksia runsaammalla kädellä.

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, että lisäsin merkittävästi kasvisten määrää ruokavaliossa. Lisäsin kasviksia leivän päälle, tein kasvispitoisia lounasruokia ja päivällisenä ollut se salaatti erinäisin lisukkein. Nyt en osaisi enää syödä leipää ilman kasviksia, maku on niin hyvä. Vaikka se vaatii astetta enemmän tekemistä ruokailua valmistellessa, silti en tingi siitä. Siinä ainakin olen onnistunut.

Toinen homma oli kiinnittää huomiota ruuan määrään. Ostin keittiövaa'an ja punnitsin sen minkä syön ja laskin mahdollisimman tarkasti kalorit. Yllätyin kalorimääristä todenteolla, ei sitä ollut ajatellut ennen lähes lainkaan. Nyt syön päivässä n. 1500-1800kcal, ja sekin jo riittää laihtumiseen (siihen suositeltuun tahtiin)...

Kolmas työn alle otettu asia oli ruokailurytmi. Ennen söin liian harvoin - jopa vain pari kertaa päivässä. Pyrin syömään viidesti päivässä. Aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kyllä olen onnistunut siinäkin, viikonloppuisin saattaa jäädä lounas välistä, kun nukkuu pidempään. Silloin tuppaan syömään hieman runsaamman aamiaisen.

Neljäntenä otin huomioon ruuan laadun. Pyrin siihen, etten syö vaaleaa leipää, vaan olen syönyt ruisleipää sen sijaan. Myös kaikki muut viljatuotteet pyrin valitsemaan ruista tai täysjyvää - puurokin menee ruispuurona. Pakkausselosteiden lukemisesta on tullut helpompaa. Valitsen mahdollisimman paljon tuotteita, joissa ei ole lisättyä sokeria.

Viidentenä asiana mainitsen juomisen. Suurin muutos tuli siinä, kun jätin energiajuomat ja sokerilliset limsat pois. Alkuvuodesta join vielä maitoa, mehua, kivennäisvesiä yms. Nyt pääasiallinen juomani on vesi. Kivennäisvesistä ei ole haittaa tietenkään, mutta koen sen turvottavan, joten senkin jätin pois. Jos mieleni tekee limpparia, otan light-version. Sitäkin tosin erittäin harvoin! Jos juon kahvia, johon ennen laitoin sokeria, laitan siihen makeutusainetta tarvittaessa. Sekin tehnee jo paljon pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Veden juomista täytyi melkeinpä opetella. Nyt pyrin juomaan mahdollisimman paljon vettä päivässä, ennen asia oli niin, että hyvä kun join lasillisen päivässä. En pääse varmaan vieläkään suositukseen 1,5l päivässä, mutta suunta on oikea, ja litran verran olen saanut juotua.

Viidentenä asiana otin herkuttelun suurennuslasin alle. Kohtuus kaikessa, ja varsinkin herkuttelussa. Pyrin normaalisti herkuttelemaan 1-2päivänä viikossa - kohtuudella. Huomiota kiinnitän periaatteessa vain määriin. Herkkujen laatu olkoon mitä on. Mieluummin herkuttelen jollain, josta oikeasti pidän. Vaihtoehtoja olisi monia, vaihtaa herkkuja terveellisimpiin, mutta mikäpä hyöty siitä olisi, jos kokisi menettävänsä jotain, joten siis herkuttelu herkutteluna. Kohtuudella!

Kuudentena nyt ihan viime aikaisena asiana olen ottanut asiakseni puuttua rasvan käyttööni. Ei - en valitse mahdollisimman rasvatonta, kuten ennen. Olen kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, mistä saan rasvaa ja rasvan laatuun. Koska ruokavalioni on hyvinkin rasvaton, täytyy todeta siihen se, että jostain täytyy saada niitä "hyviä rasvoja".

Joten lisättiin päivällissalaattiin auringonkukan ja kurpitsan siemenet. Silloin tällöin pähkinöitä. Paistamiseen käytetään rypsiöljyä (oliiviöljyäkin voi käyttää, mutta käytännössä rypsiöljy on kuitenkin terveellisempi vaihtoehto - vaikka kumpikin on terveellisempi kuin eläinrasvat!) ja joskus jopa lirautan hieman salaattiin rypsiöljyä. Margariini vaihdettiin 60% rasvaa sisältävään kasvirasvalevitteeseen. Ruokakermat ja maito ovat pääasiassa rasvattomia (tai vähärasvaisia) ja liha valitaan mahdollisimman vähärasvaisena.

Mitä vielä? Olen tarkastellut ruokavaliotani ja miettinyt, vieläkö pitäisi tehdä jotakin muutoksia. Jokaisena päivänä pyrin toimimaan edellämainittujen juttujen perusteella, mutta joskus se lipsuu hieman. Se kuuluu normaaliin elämään. En ainakaan nyt keksi mitään erityistä, johon tarvitsisi puuttua. Täytyykin tehdä joku päivä ravitsemusanalyysi itselleni, josta näen sen, tarvitseeko jotain muutoksia tehdä.

Nämä ovat valintoja, joita teen päivittäin. Koska syön - mitä syön - miten syön. Näillä muutoksilla pitäisi painon pudota 10-20kg vuodessa. Se jää nähtäväksi.

Liikunnan osalta koen nyt tällä hetkellä pientä epäonnistumisen tunnetta, mutta alkuvuosi meni harvinaisen mallikkaasti. Päivittäiset askelmäärät kunnossa etc. Se onkin se, mihin nyt pitää yrittää kiinnittää huomiota.

Onneksi ruokavalio on kunnossa pääosin, niin voisin keskittyä paremmin liikuntaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen - oli se sitten risuja taikka ruusuja! Vinkit, ehdotukset ja neuvot otetaan vastaan ilomielin! Jos on jotain kysyttävää, kysy! :)