Sivut

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Oma maa mansikka, muu maa mustikka?

Kerroin aiemmin, että käytiin keräämässä mansikoita viime sunnuntaina, ja nyt sitten torstaina tuli keräiltyä sitten sankollinen mustikoita. Joten miksipäs siis ei; marjapostaus!!
Eilen kotiuduimme vihdoinkin reissusta aivan täysin kotiin, ja löysin pöydältäni uusimman Kunto Plus-lehden. Siinä oli juttu "10 hoikistavaa marjaa ja hedelmää". Osuvaa, eikö totta!

Mansikka oli sijalla 4, sisältäen energiaa sadassa grammassa 41kcal, sokeria 7,3g, ja kuitua 1,5*. Jo sadalla grammalla mansikoita saa päivän c-vitamiinitarpeen tyydytettyä, ja samalla saa noin hieman alle 10% tarvittavasta kuitumäärästä! Eli sanoisin siis että siitä vain napostelemaan hyvällä omallatunnolla. 
On myös puhuttu siitä, että mansikasta saisi myös diureettista vaikutusta, eli se poistaisi nestettä. No mansikka itsessään melkoisen nestepitoisuutensa takia varmaan voikin toimia niin. 
Ja 41kcal/100g tarkoittaa, että mansikoita pitäisi vedellä hieman alle 10kg, että se lihottaisi. Kilonkin voi syödä päivässä hyvällä omallatunnolla, eikä siitä tule kuin 410kcal! 

Mustikka oli sijalla 8, sisältäen energiaa sadassa grammassa 48kcal, sokeria 8,7g, kuitua 2,8g.* Myös mustikoilla saa päivän c-vitamiinitarpeen helposti täyteen, kuituakin on mukava määrä! Mustikat tietty sisältävät myös luonnon vahvimpia antioksidantteja.* Mansikoiden tapaan mustikoitakin saa vedellä aikamoisen määrän, ennen kuin niillä lihoisi, joten siitä vain syömään! Eli tosiasiassahan marjat ovat laihduttajankin ystävä!

Tietty "helposti lihottavien" listalla oli ananas, viinirypäleet ja mango. Ja syynä korkea sokeripitoisuus. Tottahan toki. Jos liikaa syö niin kyllähän se lihottaa. Mutta jos nyt joku on sattumoisin valinnut viinirypäleet leffaherkuksi suklaan sijasta... Mä sanoisin että antaa mennä, hyötynsä on siitäkin, että vaihtaa vähemmän lihottavaan vaihtoehtoon. 

Huomioon tietty kannattaa ottaa myös se, että kun hedelmiä ja marjoja kuivataan, niiden sokeripitoisuus tiivistyy, jolloin ne vastaavat lähinnä karkkia kalorimääriltään.*

Mulla olikin nyt sitten pari kiloa mansikoita pakastaneena, kilon mustikoita pakastaneena tarkoitus ruveta nauttimaan marjoja myös sitten, kun pimeät syysillat iskevät. Nauttia kesän mauista vielä silloinkin, kun kesästä on jäljellä enää hyvät muistot. Ensi viikolla Jaakko heittää kylmän kiven veteen, ja sehän tarkoittaa sitä, että vedetkin alkavat viilentyä. Ehkä voimme lohduttautua ja lainata Mamban biisin otsikkoa "vielä on kesää jäljellä"! 


*Kuntoplus 11/2013; 10 hoikistavaa marjaa ja hedelmää, Martin Kreutzer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä sananen - oli se sitten risuja taikka ruusuja! Vinkit, ehdotukset ja neuvot otetaan vastaan ilomielin! Jos on jotain kysyttävää, kysy! :)